
Rosnąca popularność kuchni tureckiej i orientalnej w Polsce to niezaprzeczalny fakt. W prawie każdym mieście możemy już znaleźć restauracje i lokale gastronomiczne oferujące pity, kebaby w tortilli, czy tureckie dania na talerzu. Do mainstreamu przebił się również turecki falafel, który uwzględnia w swojej diecie wielu Polaków. Jakie wegetariańskie potrawy znajdziemy w popularnych tureckich restauracji? Czy ich oferta jest wystarczająco duża?
Kebab wegetariański – alternatywa dla niejedzących mięsa
Coraz częściej serwowanym sposobem przyrządzenia kebaba jest kebab wegetariański. Wykonuje się go dokładnie w ten sam sposób jak zwyczajny wariant z tą różnicą, że używa się falafela zamiast mięsa. W ciągu ostatnich kilku lat znalazł się on w ofercie prawie każdej restauracji serwującej tę potrawę. Wprowadzenie tej metody przygotowania kebaba poszerza tradycyjne grono odbiorców kuchni tureckiej o wegetarian. W związku z tym, że wielu z nich przed zmianą diety próbowało kebaba z mięsem, turecki falafel może być tym, co na nowo przyciągnie ich do regularnego odwiedzania restauracji z potrawami bliskowschodnimi.
Turecki falafel
Prawdziwym smakołykiem w tureckiej kuchni jest jednak falafel. Przygotowywany zazwyczaj z ciecierzycy lub bobu smażony kotlet można jeść samemu, lub jako część innego dania, na przykład wegetariańskiego kebaba. Za popularnością potrawy stoi łatwość unikalny smak a także duża zawartość białka jak na produkt wegetariański. Dzięki delikatnemu smakowi warzyw, z których jest przygotowywany, gotujący danie może nadać mu wiele smaków poprzez odpowiednie przyprawienie. Tym sposobem turecki falafel może smakować podobnie jak charakterystyczna baranina czy drób znany z kebaba. Za popularność falafela odpowiada także kultura „street food”, w której najważniejsze jest szybkie podanie zamówionego dania na świeżym powietrzu. Ze względu na prostotę jego przyrządzenia, to właśnie falafel oferowany jest na ulicach większości tureckich miast.
Gdzie kupić tureckie potrawy vege?
Tureckie potrawy vege dostępne są również do zakupu przez internet. Jeśli nie chcemy wychodzić z domu lub planujemy większą imprezę, w której serwować chcemy głównie potrawy tureckie, warto rozważyć zamówienie większej ilości tureckich vege potraw. Wielu producentów oferuje zniżki i darmową dostawę na większe zamówienia. Dzięki temu możemy zapłacić tyle samo co podczas zakupu jedzenia stacjonarnie. Niejedzący mięsa znajomi z pewnością docenią fakt uwzględnienia ich preferencji dietetycznych przy zamawianiu jedzenia na wspólne spotkanie.