Breaking News

Piece konwekcyjno-parowe w gastronomii – kiedy warto je kupić?

Lokale gastronomiczne mogą być wyposażone w różne rodzaje urządzeń. Wśród nich coraz większym powodzeniem cieszą się obecnie piece konwekcyjno-parowe. Co to za urządzenia? Kiedy warto zdecydować się na ich zakup?

Czym są piece konwekcyjno-parowe?

Zazwyczaj piece w gastronomii kojarzone są z klasycznymi piekarnikami oraz kuchenkami. Jednak obecnie właściciele lokali mają do dyspozycji także nowocześniejsze wyposażenie, do którego zaliczają się również piece konwekcyjno-parowe.

Piec konwekcyjno-parowy jest rodzajem pieca gazowego albo elektrycznego, który pozwala na równomierne rozkładanie ciepła w środku, a dzięki dodatkowi pary zapewnia idealną wilgoć przygotowywanych dań.

Urządzenie gastronomiczne tego rodzaju powala na przygotowywanie dań na różne sposoby, między innymi przez ich pieczenie, ale także gotowanie, smażenie, blanszowanie czy duszenie. Ponadto piece tego typu doskonale nadają się także do odgrzewania posiłków oraz do podtrzymywania ich oryginalnej temperatury.

Jakie dania można przygotować w piecu konwekcyjno-parowym?

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe pozwalają na przyrządzenie w nich wielu wyśmienitych dań. Wśród nich znajdują się między innymi dania powstające na bazie mięs, ryb, warzyw.

Co ważne, piece te doskonale nadają się do przyrządzania potraw uznawanych za delikatne, które szybko tracą swój smak czy aromat, a także mają tendencję do przesuszania się. Optymalne warunki panujące w piecu tego typu, czyli obieg gorącego powietrza w połączeniu z parą pozwalają na uzyskanie wyśmienitych efektów kulinarnych.

Kiedy warto zdecydować się na piece konwekcyjno-parowe?

W gastronomii piece konwekcyjno-parowe mają bardzo szerokie zastosowanie i mogą być one wykorzystane między innymi w lokalach jak:

  • restauracje

  • stołówki

  • firmy cateringowe

  • pizzerie

  • bary

Piece oferowane są także w wielu wariantach pod kątem ich wielkości, sposobu zasilania – gaz, prąd – oraz z różnymi dodatkami, dlatego można dopasować je do własnych wymagań, dostępnego miejsca przeznaczonego do ustawienia tego typu sprzętu.

Piece konwekcyjno-parowe – gdzie je zakupić?

Na polskim rynku dostępna jest szeroka gama nowoczesnych pieców tego typu, na przykład bardzo popularne są piece konwekcyjno parowe Fagor dostępne w różnych wariantach do wyboru.

Aktualnie wyposażenie gastronomiczne tego typu można zamówić w wielu sklepach, między innymi w sklepach internetowych specjalizujących się w sprzedaży sprzętów dla lokali gastronomicznych. Zakupione urządzenia mogą być dostarczone bezpośrednio pod wskazany adres.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

Dodaj komentarz